scurt istoric al fosei septice II

La sfarsitul secolului al XIX lea Londonezii au simntit nevoia unei legi a sanatatii publice care obliga la constructia unei toalete in fiecare casa construind canale colectoare care duceau deseurile afara din oras. De aici pana la constructia de bai in locuinete a mai fost doar un pas.

Asta se intampla in orase dar in zonele mai putin aglomerate unde canalele colectoare nu ajungeau, oamenii erau obligati sa construiasca fose in gradina si nu se punea problema bailor.

Asa au aparut haznalele (fosele septice din beton) . Pentru aceea vreme fosele din beton erau un lux pe care nu si-l putea permite oricine.

fosa_ecologica

fosa_septica_ecologica

Totusi omenirea era cuprinsa de febra civilizatiei si a confortului iar din acest curent nu putea sa lipseasca fosa septica. Oamenii se deplasau deja cu trenul , industria incepea sa produca, oamenii erau tot mai interesati de tot ce era nou si mai ales de confort, schimbul de marfuri intr-e localitati se facea tot mai des, marile orase se infiripau rapid nevoia de fose septice era tot mai pregnanta.

Mii de ani populatia globului a trait mai mult in natura, acesta a fost secolul in care natura a ramas pe locul doi, locul intai fiind ocupat de industrie, de inventii si inovatii asa incat oamenii au inceput sa circule tot mai mult si sa migreze spre marile targuri.

Aglomeratiile umane insemnau si foarte multe deseuri toxice care trebuiau colectate in haznale (fose septice) urat mirositoare si dispuse cat mai departe in curtile oamenilor

Petrolul a incept sa catige tot mai mult teren deoarece industria constructoare de masini

a avut un avant rapid si nesperat, asta a facut ca zonele bogate in zacaminte petroliere sa prospere dar sa se si aglomereze si atunci necesarul de fose a fost din nou luat in calcul

Inspectorul sef al orasului Exter din sud- vestul  Angliei a fost primul care a pus bazele fosei septice moderne in anul 1895.

Fosele betonate sunt constructii greoaie care nu rezista la coroziune motiv pentru care o fosa din beton are o durata de viata foarte mica . In cativa ani se erodeaza si lichidul din ea polueaza solul.

 

by admin on January 17th, 2014 in Uncategorized

Comments are closed.